Moeder vinden van vertrouwen, rust en balans met coaching en begeleiding

Zwangerschapsverlies op het werk. Én hoe jij als HR het verschil maakt

Zwangerschapsverlies is een gevoelig onderwerp. Veel organisaties vinden het lastig om hier goed mee om te gaan – simpelweg omdat er geen vaste richtlijnen voor zijn. Juist dan is de rol van HR onmisbaar. Niet om alles op te lossen, maar om op moeilijke momenten wél een verschil te maken.

Wat is zwangerschapsverlies?

Zwangerschapsverlies betekent het verlies van een kindje tijdens of kort na de zwangerschap. Denk aan een miskraam, stilgeboorte of het afbreken van een zwangerschap. Het gaat niet alleen om het verlies van een kindje, maar ook van een toekomstbeeld, vertrouwen in jezelf en het evenwicht tussen werk en privé.

De impact op werk is groter dan vaak wordt gedacht

Eén op de tien vrouwen krijgt ermee te maken. De gevolgen zijn vaak voelbaar op de werkvloer: verminderde concentratie, verzuim, spanning bij terugkeer, of onzekerheid over functioneren. Ook partners ervaren verlies – zij het op een andere, vaak minder zichtbare manier.

Als HR-professional kun je het verschil maken. Het vraagt geen groots beleid, maar wel aandacht, ruimte en het lef om dit onderwerp niet uit de weg te gaan

Wat kun jij als HR doen?

  • Erken het verlies. Met een oprechte reactie als ‘Wat verdrietig dat je dit hebt meegemaakt’, laat je iemand voelen dat het er mag zijn.
  • Gebruik de juiste woorden. Luister zonder oordeel of haast. Gebruik de woorden die de medewerker zelf gebruikt: baby, kindje, miskraam, stilgeboorte. Dit zorgt voor erkenning.
  • Kies je woorden met zorg. Goedbedoelde opmerkingen als “Je kunt tenminste zwanger worden” kunnen enorm pijnlijk zijn.
  • Ondersteun bij de communicatie. Vraag of (en hoe) de medewerker dit wil delen met collega’s, en bied hierbij hulp aan.
  • Blijf betrokken. Ook na weken of maanden. Denk aan de uitgerekende datum, Moederdag of een eventuele volgende zwangerschap.
  • Maak professionele begeleiding beschikbaar. Denk aan een gespecialiseerde coach, vertrouwenspersoon of ondersteuning voor leidinggevenden. Zo laat je als organisatie zien, je staat er niet alleen voor.

Maak ruimte in beleid en cultuur

Om zwangerschapsverlies duurzaam te verankeren in je organisatie, kun je denken aan:

  • Richtlijnen voor rouw na zwangerschapsverlies
  • Toegang tot coaching of psychosociale ondersteuning
  • Sparmomenten voor leidinggevenden over passende begeleiding
  • Normaliseren van rouw, zodat het onderwerp bespreekbaar wordt zonder taboe

Rouw kent geen vaste route. Daarom is het waardevol om ruimte te maken voor het persoonlijke verhaal en tegelijk passende ondersteuning aan te bieden. Dat is mensgericht leiderschap: je mensen écht zien en steunen, ook in moeilijke tijden.

Wil je als HR-professional of leidinggevende jouw medewerkers beter ondersteunen bij zwangerschapsverlies? Met coaching of training help ik je graag om het verschil te maken.

Coaching en ondersteuning bij zwangerschapsverlies op het werk
Een miskraam is rouw
Vorig bericht
Een miskraam is rouw

Vond je dit artikel waardevol?

Malissa biedt begeleiding bij zwangerschap, bevalling en moederschap

Wil je verder praten over wat je hebt gelezen of heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding?
Neem gerust contact op of lees meer over mijn coachingaanbod en hoe ik jou kan helpen.

Malissa biedt begeleiding bij zwangerschap, bevalling en moederschap

Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Vorig bericht
Een miskraam is rouw

Wat jij je misschien ook interessant vindt:

Moeder vinden van vertrouwen, rust en balans met coaching en begeleiding