Moeder vinden van vertrouwen, rust en balans met coaching en begeleiding

Hoe je herkent wanneer jij en je kind overprikkeld zijn (en wat je eraan kunt doen)

Ken je dat gevoel dat alles tegelijk op je afkomt? Je agenda stroomt over, deadlines stapelen zich op, en ondertussen hebben je kinderen jouw volle aandacht nodig. Vorige week had ik zo’n moment. Terwijl ik alles tegelijk probeerde te doen—de kinderen, mijn coachpraktijk, en proberen een liefdevolle moeder te zijn—liep mijn emmer over. Mijn vijfjarige dochter werd boos, en ik reageerde daarop met meer frustratie dan nodig.”

En ondanks dat ik me al snel realiseerde wat er gebeurde, kon ik niet meteen reageren zoals ik had gewild. Waarom? Omdat mijn ‘emmer’ te vol was.

Bij kinderen werkt dit ook zo

Wat vaak vergeten wordt, is dat kinderen ook een ‘emmer’ hebben die kan overlopen. Drukte, stress of emoties die ze soms niet helemaal kunnen begrijpen, zorgen ervoor dat hun ‘emmer’ vol raakt. Dit kan zich uiten in boosheid, prikkelbaarheid of juist zichzelf terugtrekken.

Ondanks dat we vaak wel weten als ouder dat de ‘emmer’ van een kind te vol is verwachten we toch vaak dat ze op zo’n moment “gewoon luisteren” of “nadenken over hun gedrag”. Maar eerlijk, lukt dat jou als volwassene als je ‘emmer’ te vol is?

Wat kun je doen als de emmer vol is bij jou of je kind

Net als wij hebben kinderen tijd nodig om tot rust te komen. Ze moeten eerst ‘ontladen’, of het nu door een knuffel, even alleen zijn of hun emoties kunnen uiten is. Zodra ze weer tot rust gekomen zijn, kun je pas echt met ze in gesprek over wat er gebeurde.

Voor mij was het belangrijk om eerst zelf tot rust te komen. Ik ging een rondje hardlopen, om mijn hoofd leeg te maken. Daarna had ik weer ruimte om vanuit rust met mijn dochter in gesprek te gaan.

Drie praktische tips voor jou en je kind
  1. Herken je eigen signalen: Weet wanneer je zelf overweldigd raakt. Voel je dat je ademhaling sneller gaat, je hartslag stijgt of je prikkelbaar wordt? Gun jezelf een moment van rust.
  2. Herken de signalen bij je kind: Let op wanneer je kind tekenen van overprikkeling laat zien. Dit kan variëren van boos gedrag tot compleet terugtrekken. Geef hen ook de ruimte om tot rust te komen op de manier die past bij jouw kind.
  3. Reflecteer vanuit rust: Bespreek pas wat er misging als jullie allebei weer kalm zijn. Alleen vanuit rust kun je samen écht in gesprek.
Het begint bij jou

Hoewel deze stappen simpel en logisch klinken, is het in de praktijk soms lastig om ze toe te passen. Maar door bewust te worden van je eigen grenzen en die van je kind, kun je al heel veel bereiken. Door zelf rust te creëren, geef je je kinderen de kans om hetzelfde te doen. Jouw voorbeeld helpt hen leren hoe ze hun emoties kunnen reguleren en weer ruimte kunnen maken voor rust.

Mama, moet ik dan in het ziekenhuis blijven?
Vorig bericht
Mama, moet ik dan in het ziekenhuis blijven?

Vond je dit nu een interessant artikel en wil je er meer over weten?

Malissa biedt begeleiding bij zwangerschap, bevalling en moederschap

Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Malissa biedt begeleiding bij zwangerschap, bevalling en moederschap

Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Vorig bericht
Mama, moet ik dan in het ziekenhuis blijven?

Wat jij je misschien ook interessant vindt:

Geen resultaten gevonden.